Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2019 02:56 - Етерични масла - какво представляват и как се използват
Автор: waterfall Категория: Други   
Прочетен: 1914 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.02.2019 02:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Етерични масла - какво представляват и как се използват

Етеричните масла се извличат от различни видове растения. Те се добиват по четири начина: парна дестилация, студено пресоване, чрез разтворител и чрез така наречените "поглъщатели".
Счита се, че най-ранните техники и методи, използвани за производството на етерични масла, са на Ибн ал-Байтар (1188 – 1248 г.) – андалуски лекар, фармацевт и химик.

Маслата имат широко приложение в ароматерапията, козметиката и фармацевтиката. Те се използват успешно за релаксиращи и отпускащи масажи, за естествени ароматизатори, в различни кремове за лице и тяло, парфюми и дори лекарства.
Известни са от древни времена с лечебните си свойства. Още в Библията, например, се споменава за тамяна и смирната. Редом до златото, се нареждат тези две масла, като дарове от влъхвите, дошли да посетят новородения Исус.
 
Напоследък доста се говори за етеричните масла и тяхното терапевтично действие. Много хора ги използват за превенция на болести и като заместители на антибиотици и други вредни за организма лекарства. Разбира се, че съвременните лекарства, които ни изписват личните лекари, много пъти ни спасяват при проблеми със здравето, но след преминаване на болестта, се оказва, че имат някакъв страничен ефект върху нашето тяло. Всъщност всички лекарства имат странични ефекти. Нали си четете листовките? Това, че вие не виждате ефекта веднага, не означава, че не се натрупват химикали в организма. Преди да бъда разбрана погрешно, ще добавя, че съм за развиването на медицината и науката като цяло, но ако има как да се излекуваме натурално без да си увреждаме организма в друга насока, би било чудесно.
Затова някои хора се обръщат към хомеопатията, която междудругото, преди 100 години някъде, е била доста разпространена в Щатите. Как и защо в днешно време не е толкова разпространена, е друга тема.

Докато при познатите ни лекарства се наблюдават странични ефекти, то при етеричните масла такива почти няма, ако се прилагат правилно. Най-много да се образува обрив, поради непоносимост към течността, но затова пък винаги се прави тест преди употреба.

Качествените етерични масла могат да бъдат познати по няколко начина.
  1. Първо: цената. Няма как масло от див портокал и лавандула да са на една цена, защото за добиването на второто е необходим повече материал. Към 40кг лавандула е нужна за извличането на 10мл етерично масло.
  2. Второ: сертификати. Проверете дали маслата имат сертификат за терапевтичност.
  3. Трето: вие самите сте критерий. Ако няколко масла от една фирма са оказали положителен ефект на вашето здраве, то аз ви съветвам да продължавате да ги ползвате.
Обриването не е признак на некачествени етерични масла (ЕМ за кратко). Преди да ползвате дадено ЕМ, направете алергичен тест върху ходилото си, свивката на ръката или зад ухото. Особено, ако го прилагате на дете. След 1-2 часа вижте дали има обрив или зачервяване. Ако има, то това ЕМ не е за вас. ЕМ имат заместители, така че, може да потърсите такъв.

Има три начина за прилагане на етеричните масла:
  1. Ароматно - чрез дифузери, които разпръскват маслото във въздуха.
  2. Външно - чрез прилагане върху кожата. Повечето масла се разреждат преди употреба с така наречените базови масла. Особено за чувствителни кожи, се препоръчва винаги разреждане. Ментата е "горещо масло", което със сигурност не бихте приложили директно от шишенцето!
  3. Вътрешно - добавяне на маслото към течност или вегетарианска капсула. Внимание! Не всички масла се приемат вътрешно. Върху самите шишенца е написано дали може да се консумира. Винаги се консултирайте със специалист.

В повечето случаи ЕМ не се препоръчват за БРЕМЕННИ и КЪРМАЧКИ. При БЕБЕТА се дава съвет да се ползват след три месеца. След това има специално разреждане на маслата спрямо възрастта на детето. Някои специалисти допускат лавандулата и римската лайка да се използват за бебета под тримесечна възраст, но много разредени или само чрез дифузване.      
                 
Може да си закупите етерични масла от аптеката, DM магазина в България, Holland&Barnet в Англия, различни онлайн магазини или представители с акаунт на някоя МЛР компания. Най-известните такива са американските doTERRA и Yang Living.
Има много Фейсбук групи, където може да намерите повече информация за етеричните масла, кое за какво се използва и да прочетете за опита на други хора с тях. Така, всъщност, аз се допрях до личните свидетелства на много хора, използвали ЕМ за засилване на имунитета и справяне с различни болестни състояния. Мога да препоръчам Фейсбук групата "doTERRA Етерични масла- природен лечител", където админите живеят в САЩ, но са българи и публикуват много полезна информация за употребата на ЕМ.

Която и компания да изберете, от където и да закупите своите етерични масла, знайте, че здравето идва отвътре. Здрав дух - здраво тяло. Трябва да имате ум на победител, в каквато и житейска ситуация да попаднете. Няма значение дали е здравословна или друга. Аз съм много щастлива, че открих етеричните масла и започнах успешно да ги прилагам в ежедневието си.

Благодаря за четенето! Очаквайте още информация за етеричните масла в нови постове! До скоро!

waterfall



Тагове:   здраве,   масла,   етерични,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: waterfall
Категория: Хоби
Прочетен: 44669
Постинги: 20
Коментари: 21
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930