Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2019 10:56 - Какво представляват етеричните масла
Автор: waterfall Категория: Други   
Прочетен: 435 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.10.2019 10:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Какво представляват етеричните масла

ЕМ (етеричните масла) са навсякъде около нас! Разходи се навън и веднага ще бъдеш заобиколен от растения, които съдържат ЕМ. Те са прекрасните аромати, които усещаме във въздуха от цветята, дърветата, храстите и тревата. Те живеят в клоните и игличките на боровете, в тревата, върху която стъпваш, в розите, които миришеш, и листата на ментата, която докосваш. Те играят важна роля за способността на растенията да растат, живеят, и да се адаптират към околността. Без техните ЕМ растенията не биха оцелели. Главната роля на ЕМ в биологията на растенията е да устояват на болести, да се защитават от хищници, и да бъдат атрактивни за пчелите. Изследвания показват, че ЕМ могат да предоставят много полезни неща за хората и животните. Молекулите на ЕМ са много малки и лесно се разпространяват във въздуха. Това ги различава много от тежките масла като маслиновото, кокосовото, бадемовото и др., които са много мазни и трудно се абсорбират от кожата.

Малката структура на ЕМ ги прави много уникални в способността им да се абсорбират много бързо от кожата, клетките и дори да преминат кръвно-мозъчната бариера, за да навлязат в мозъчната тъкан. Способността да достигнат до мозъка по такъв начин е нещо, което малко средства могат да го направят, което прави ЕМ уникални в способността им да предоставят здраве на мозъка. Модерната фармацевтика се затруднява да открие синтетично лекарство, което да премине мозъчно-кръвната бариера.

С какво се различават етеричните масла от останалите форми на билките

Говорейки основно, ЕМ са извлечени чрез студено пресоване, CO2 извличане, или парна дестилация. Тези процеси отделят ЕМ от фибрите, водните молекули и други субстанции, които съставят растението (ЕМ е най-високо терапевтичното съдържание на растението). Необходимо е огромно количество растение, за да се създаде масло. Например, нужни са 27 кв.м. лавандула, за да се добие само една бутилка от 15мл от ЕМ.

Когато си сипваш чаша ментов чай, ароматът, вкусът и терапевтичните ползи са благодарение на ЕМ, което се намира в изсушените ментови листа. Според Чарлин Ейвъри (Charlynn Avery) и  ароматерапевтите ЕМ са 75 пъти по-мощни от изсушените билки. Например една капка ЕМ от мента е равна на 26 чаши ментов чай!

Етеричните масла в историята

Когато погледнем в историята виждаме богата употреба на ЕМ, която датира от 4500 г.пр.Хр. Има около 188 препратки към ЕМ в Библията. Канела, касия, смирна и др. масла, които са били символ на здраве и благополучие в онези времена и често са били използвани за помазване за здраве и сила. Тримата мъдреци донесли на бебето Исус подаръци от злато, тамян и смирна. Тези масла били ценени повече от златото, и били почитани заради техните ползи за здравето.

 The Ebers Papyrus, древен египетски документ, е обозначен като първата световна „здравна литература“. Създаден около 1550 г.пр.Хр., той е най-големият запис на антична египетска медицина, която ни е позната. Съдържа над 700 рецепти, основани на растения, много от които са били подобни на ЕМ.

През 1910 френският химик Рене-Маурис Гатефос (Rene-Maurice Gattefosse) бива наранен при лабораторен експеримент. Неговата ръка започва да развива гангрена. Според неговото писание „Само едно промиване с лавандула спряло “газификацията на тъканта“. Това третиране било последвано от потене и подобрението започнало на следващия ден.„ от „Ароматерапията на Гатефос“, 1937. Той се гмурнал да преоткрива света на ЕМ. Сега го наричаме бащата на ароматерапията.

В наши дни има хиляди изследвания за ползите от етеричните масла.

От книгата на Саманта Лий Райт

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: waterfall
Категория: Хоби
Прочетен: 44714
Постинги: 20
Коментари: 21
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930