Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2019 01:56 - Ароматерапия- Доц. Анна Драганова за Нощен Хоризонт- откъс от интервю
Автор: waterfall Категория: Други   
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ароматерапията е позната от 6000 години. Древните египтяни, римляни и гърци са ползвали аромати през целия си живот. В Библията е описан факт, свързан с раждането на Христос. Тримата мъдреци носят на бебето Исус злато, тамян и смирна. Тамянът и смирната били ценени колкото златото 

Терминътароматерапия” е даден от Рене Морис Гатефос през 1937 г., когато при един от неговите експерименти, си изгаря ръката и в бързината я поставя в най-близкия съд, който бил пълен с лавандулово масло. Болката се успокоява. Така той започва научни изследвания на много етерични масла и написва книга, която се казваАроматерапия’. 

Клеопатра е познавала много добре етеричните масла. Освен магарешко мляко за нейните вани, тя е ползвала листа от роза и лавандула, с които е пълнила възглавницата сиПри срещите си с Марк Антоний платната на кораба й били напоени с жасмин, от чийто аромат Марк Антоний бил запленен. Афродита пък била зависима от етеричните масла. На нея са наречени някои от тяхафродизиаци”. 

През 1772 г. в английския парламент е приет закон, че брак сключен под въздействието на етерични масла, може да бъде разтрогнат. 

При първите космически полети на астронавтите им липсвали аромати, затова при следващия полет били използвани етерични масла 

Някои аромати не се харесват от всички, като чаеното дърво например. То вирее в Австралия, където има най-много отровни животни. Чаеното дърво има детоксично действие. Харесва се от кучета. През 1770 г. Джеймс Хук посещава Австралия и дава името на чаеното дърво. След Първата световна война се правят много проучвания, а през Втората световна война е включено в чантичките на войниците. Ползва се за много неща. Било е като първа помощ. То е естествен антибиотик. Има септични качества и антигъбично свойство. В статия от 1937г. се посочва важната му способност. Наличието на кръв и гной в раните засилва антисептичното му действие 

Етерчните масла действат на клетъчно ниво, заразлика от антибиотицте. При грипна епидемия не предписват антибиотик, но чаеното дърво е идеално в случая. 

Рецепти:

Болки в гърлото и ангина:

3 супени лъжици оцет, 3 с. л. вода, 3-4 к. чаено дърво

Прави се гаргара няколко пъти през деня + вътрешен прием на чаено дърво.

Болки в ухото:

На памучен тампон се слага 1 к. зехтин и 1 к. чаено дърво. Поставят се в ушите. Може и само вечер, ако пречат през деня.

Тест- проба за чувствителност към етерични масла. Капва се 1 к. от даденото етерично масло на вътрешната страна на лакътя. След 30 мин. до 24 ч., ако има нешо по-сериозно от зачервяване, не е ок да се ползва.

Инсулино-независим диабет. Евкалипт действа най-добре. Регулира нивото на кръвната захар. Само 1-2 к. на ден. Също индрише и сребърна ела.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: waterfall
Категория: Хоби
Прочетен: 44685
Постинги: 20
Коментари: 21
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930